Festival v Cannes otvára film Veľký Gatsby s Leonardom DiCapriom

15.05.2013 Celý región

Cannes 15. mája (TASR) - Európskou premiérou 3D filmovej adaptácie románu Francisa Scotta Fitzgeralda z roku 1925 Veľký Gatsby s Leonardom di Capriom v hlavnej úlohe sa dnes večer začne 66. ročník medzinárodného filmového festivalu v Cannes. Hostí i návštevníkov však privítal prvý festivalový deň dažďom.

O Zlatú palmu sa v hlavnej súťaži uchádza 20 filmov, päť z nich amerických, medzi ktorými nechýbajú najnovšie snímky ostrieľaných filmárskych hviezd ako sú Steven Soderbergh (Behind the Candelabra), Roman Polanski (La Venus á la Fourrure), Francois Ozon (Jeune & Jolie) či bratia Coenovci (Inside Llewyn Davis).

Porote tento rok predsedá americký režisér Steven Spielberg, jej členmi sú aj austrálska herečka Nicole Kidmanová a dvaja tohtoroční laureáti Oscarov - hongkonský režisér Ang Lee a rakúsky herec Christoph Waltz.

Slovensko má na filmovom festivale svoje zastúpenie v sekcii Cinéfondation, ktorá objavuje nové talenty. Koprodukčný česko-slovenský animovaný film Pandy Bratislavčana Matúša Vizára súťaží v sekcii študentských filmov. O víťazovi spomedzi 18 súťažných filmov rozhodne päťčlenná porota, ktorú bude viesť austrálska režisérka Jane Campionová, informoval Slovenský filmový ústav.

Filmový festival v Cannes sa skončí slávnostným odovzdávaním cien 26. mája.
 

Vyberte región